Så vann Steve sin livslånga kamp med vikten

Steve featured image.jpg Steve SS.jpg

Steve hade kämpat med viktproblem under hela sitt liv utan att hitta en hållbar lösning. När han fick diagnosen typ 2-diabetes och fick metformin och statiner utskrivet hade han fått nog.

Hans svägerska rekommenderade keto (strikt LCHF) och det dröjde inte länge förrän Steve hittade till Diet Doctor. Här är hans berättelse:

Dr Eenfeldt,

Jag har alltid kämpat med min vikt. Efter high school (1975) tog jag värvning och jag låg alltid nära maxgränsen när det gällde vikten. Naturligtvis serverade militären kost enligt rådande kostråd. I perioder åt jag bara en gång per dag för att hålla vikten, men kilona återvände alltid. Detta fortsatte om och om igen.

Efter att jag avslutat mitt uppdrag fanns det inte längre något krav på att jag skule hålla vikten, åren gick och jag la på mig mer och mer. Jag bantade då och då och en gång lyckades jag gå ner till 86 kilo, från 100, genom att räkna kalorier, men jag var ständigt hungrig så jag gick upp i vikt igen.

På 90-talet testade jag Atkins en kortare period, men jag blev frustrerad av att aldrig förstå vad jag skulle äta och bristen på information som rådde vid den tiden. Att jag inte höll på längre berodde på att jag inte förstod kosten och då fanns det inget internet för att söka efter mer fakta.

2014 fick jag mantelcellslymfom och i januari 2015 påbörjades en behandling med cellgifter (Nordic protocol) som varade i omkring åtta månader. På grund av cellgifterna gick jag från 113 kilo till 90 (inte en rekommenderad metod). Efter behandling och stamcellstransplantation gick jag upp allt och lite till.

Cancern var i remission, men jag fick diagnosen prediabetes i februari 2017 med indikationer på fettlever och ett HbA1c på 55. Jag hade ingen aning om vad det betydde och läkaren verkade inte så bekymrad och sa att man såg det hos många och att vi skulle hålla koll på det.

Ett år senare låg HbA1c på 83 och läkaren gav mig diagnosen typ 2-diabetes och gav mig metformin och statiner. Min svägerska hade fått diagnosen en kort tid innan och hon hade hittat dr Sarah Hallbergs YouTube-discussion om LCHF. Jag började leta fakta om LCHF och hittade Diet Doctor och det skakade om hela min värld.

Jag började med ketogen kost (<20 g kolhydrater per dag) 10 februari 2018

  • Jag vägde 112 kilo den dagen, med ett BMI på 32,5.
  • HbA1c – 83
  • Triglycerider – 4,16
  • LDL – 0,96
  • Total kolesterol – 3,5
  • HDL – 0,6

Jag visste fortfarande inte hur illa det var och läkaren hade inte den förväntade “håret-på-ända”-reaktionen som skulle ha varit passande. Efter mina efterforskningar förstod jag varför. Det har blivit en sån vanlig och förväntad åkomma. Behandling med läkemedel inom sjukvården har en mycket låg positiv utkomst. Men, det skickade ut mig på en fantastisk resa av lärande och efterforskningar.

Jag har tittat på nästa alla videor på Diet Doctor och många från andra webbsidor. Jag har själv läst många vetenskapliga rapporter gällande läkemedel, det har gett mig insikter. Ivor Cummins är en källa till kunskap, som ingenjör har hans metoder och synsätt hjälpt mig, som har en liknande bakgrund. Han kommunicerar på ett sätt jag lättare kan förstå, än en medicinsk expert.

Jag skulle kunna fortsätta i evighet om kvaliteten på experterna på Diet Doctor. Mitt senaste fynd är dr Ken Berry och hans jordnära förklaringar av olika problem. Det är fantastiskt att kunna ta den viktiga imformationen och kunna presentera den på ett sätt som är begripligt och går att agera på.

Efter allt detta, hur ser mina resultat ut efter åtta månader?

  • 74 kilo med ett BMI på 21,8 (mitt på BMI-skalan) — en minskning med 33 %
  • HbA1c – 29 – värdet mindre än hälften (bra)
  • Triglycerider – 0,77 – 82 % minskning (bra)
  • LDL – 4,4 – 78 % ökning, men väntat och ingen att oroa sig för enligt min läkare
  • Totalkolesterol – 6,2- 44 % ökning, men återigen, förväntat och ingen anledning till oro
  • HDL – 1,5 – 60 % ökning (bra)
Jag har just varit på återbesök hos läkaren och hon var både imponerad och stöttande. Hon sa att med dessa resultat behövdes inte längre några läkemedel. Jag hade redan slutat med statiner för länge sedan, efter att ha lärt mig mycket av mina efterforskningar. Jag hade också slutat med Metformin omkring två månader innan blodprovet för att se om det hade någon påverkan på testresultatet. Jag kunde inte se någon negativ effekt.

Hon sa också att vi kunde ta bort diabetesdiagnosen, men jag valde att inte göra så. Två anledningar. För det första gör det att jag kan fortsätta hålla koll på mitt blodsocker och se till att saker och ting är som det ska. För det andra, det är alltid bra att påminnas om sin sårbarhet då och då.

Läxor jag lärt mig

  • Jag trodde inte att det fanns någon kost där jag skulle slippa hunger. Jag hade fel.
  • Jag känner mig tom ibland när jag fastar, men inte egentligen hungrig.
  • Läkarna besitter stor kunskap, men den är begränsad till deras utbildning – och ibland har de lärt sig fel.
  • Med hjälp av sidor som Diet Doctor har jag verkligen kunnat utbilda mig själv och även hjälpa andra.
  • Myndigheterna, livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin ser inte alltid (ganska sällan) till ditt bästa och alla råd bör bemötas med stor, stor skepticism. Ta själv en titt på vetenskapen och låt dig inte luras av statistik. Lite högstadiematematik räcker långt.
  • Våra matkostnader förändrades inte till det sämre, tvärtom, (vi hade en inlärningskurva och att växla från billiga kolhydrater hade i början en negativ effekt men sedan gick kostnaden ner till under våra tidigare utgiftsnivåer, ganska ordentligt). Dessutom, eftersom jag inte längre är hungrig på samma vis äter jag inte på stan 10 procent av vad jag tidigare gjorde. Flygresor är mycket lättare. Jag flög nyligen tidigt på morgonen och kom hem vid 23-tiden. Jag åt ingenting på hela dagen och gick till och med och la mig utan att äta. Jag var fortfarande inte hungrig när jag vaknade nästa dag. Dessutom känns det som om jag reser första klass eftersom jag har så mycket mer plats i sätet.
  • Jag rekommenderar att man börjar med att ta lite prover, om möjligt, för att ha ett utgångsläge. Det var till stor hjälp för mig att se svart på vitt vad som fungerar. Det ger också din läkare information och trygghet i att saker och ting går bra. Till och med nu när min viktkurva planat ut fortsätter mina värden att förbättras, det är mycket motiverande.

Problem med kosten. “Det är inte bara rosor

  • Med undantag av skor, strumpor och huvudbonader har jag varit tvungen att ersätta hela min garderob. Jag har även behövt justera mina hattar något. Jag lyckades få tag på ett av mina barns skärp från high school, som var kvarlämnat hemma, men jag är på sista hålet nu.
  • Många av mina vänner har funderingar kring min vikt eller, rättare sagt, bristen på vikt och jag har skurit mig på papper medan jag har kopierat upp information att dela uy.
  • Vid ett tillfälle trodde jag att jag hade fått en tumör på bröstet för jag kunde känna någonting under tröjan som var som en klump. Senare insåg jag att det var mina revben. Jag kan fortfarande tycka att det känna konstigt.
  • Jag slarvar ofta bort fjärrkontrollen till min TV eftersom hyllan (min mage) jag brukade använda är borta.
  • Så, tack till dig, ditt team och medarbetare för allt ni gör. Det har förändrat mitt liv till det bättre. Du inspirerar många människor och de i sin tur inspirerar många andra. Jag har tappat räkningen på det antal personer jag har hänvisat till din sida. Jag har din folder till hands för att dela ut och tipsa om Diet Doctor.

    Återigen, tack,
    Steve

    Kommentar

    Tack, Steve, för att du delar med dig av din inspirerande berättelse. Du beskriver en anmärkningsvärd och i princip fullständig reversering av typ 2-diabetes, precis som din läkare menade genom att erbjuda sig att ta bort diagnosen. Ditt blodsocker ser ut att ligga helt normalr, utan medicinering.

    Som du förmodligen är medveten om skulle en återgång till din tidigare livsstil få sjukdomen att komma tillbaka, men om kan upprätthålla din nya livsstil kan den mycket väl hålla sig borta, möjligen för alltid.

    Grattis till dina stora framgångar!

    / Dr Andreas Eenfeldt

    Kom igång

    Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

    Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

    Video om LCHF

    Typ 2-diabetes

    Stöd Diet Doctor

    Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

    Gratis provmånad

    Fler framgångshistorier

    Ta del av över 700 framgångshistorier.

    • Med en fot i graven lyckades Robert vända allt
    • Stephanie gick ner fantastiska 68 kilo
    • Så gick doktor Javier från fetma till att få ett nytt liv

    Vill du också inspirera?

    Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

    Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

    Lämna en kommentar

    Svar på kommentar #0 av

    Äldre inlägg