Mata inte djuren!

Don't feed the animals

Djur blir sjuka och felnärda när de matas med bröd eller snacks istället för deras naturliga föda. Detsamma gäller naturligtvis oss.

Bild från GrassFedGirl.

21 kommentarer

 1. Johan
  För att klara av efterfrågan på kött och mejeriprodukter så får djuren spannmål och/eller soja för att växa fort eller producera mycket mjölk.

  Nästan all soja i världen går till djuren.

 2. Mata grisar med bröd är ju ett känt trick för att få dem feta :-)
 3. Och sumobrottarnas diet bygger på stor del av snabba kolhydrater.

  Jag läste på en skylt vid en ankdamm i St Albans (UK) tidig januari år 2006 ett liknande budskap; att man inte fick mata fåglarna med bröd då de fick problem med mage och tarmar vilket i sin tur skulle leda till övervikt och näringsbrist. Funderar (nu sex år senare) om någon har gjort kopplingen till människor... i landet där många fortfarande äter toast till frukost och sedan sandwich till lunch.

 4. Fruktis
  Naturliga föda? Jag antar att ni själv letade efter er "naturliga föda" när ni kryssade runt i Karibien.
 5. Glad
  Jag tycker mycket illa om brödmatningen i våra parker som dessutom ökar råttbeståndet.
 6. Lovisa:

  "Funderar (nu sex år senare) om någon har gjort kopplingen till människor..."

  Naturligtvis inte. För människor gäller helt andra regler än som gäller för andra djur. Se:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/05/s-g-der-man-grisar

 7. Jag blev faktiskt lite betryckt när jag var i London i höstas och det stod flera våffelvagnar i varenda park. Folk köpte våfflor att mata ekorrarna med! Och det var inga små bakverk heller, utan tjocka belgiska våfflor. Gärna med choklad eller sirap på (utöver allt socker som blandas i själva smeten)
 8. Annika
  Utmärkt skylt!
 9. Det skulle finnas en stor fet tumme upp vid sidan av varje inlägg också.
  Men i och för sig kan jag ju ge den på facebook... :)
 10. Skönt att de har även fått människan med på skylten (människohand) ;=)). Texten berättar ju vad som gäller.
 11. Jeg har nettopp lest matrevolusjonen på 24 timer, en av de beste bøker jeg har lest, klarte ikke legge den fra meg, Han burde komme til Norge å holde foredrag, spesielt for andre leger og helsepersonell!

  Jeg tenkte skrive en innlegg i håp om at Andreas selv leser det, jeg vet ikke hvor flittig han leser kommentarer..
  Det er en viktig side ved lavkarbo han ikke skriver om i boka si, som er veldig viktig, spesielt for damer vil jeg tro
  Og det er følelser - den emosjonelle/kulturelle/tradisjons tilknytningen vi har til mat vi har blitt servert hele livet..
  Poster en tekst jeg har skrevet om det her, retorisk skrevet, ikke ta alt bokstavelig:

  Vi elsker sukkeret vårt

  Men elsker mener jeg bokstavelig talt ELSKER. Ikke tro at du er glad i søtt bare fordi "det smaker godt", eller du "er vant til det", eller "jeg klarer ikke å la være". Disse stemmer jo litt forsåvidt. Din kjærlighet for sukker sitter nok mye dypere, her er det snakk om dype store følelser.

  Det har jeg selv måtte bli konfrontert med nå, siden jeg nå lever en LCHF livsstil, hvor godterier er helt uaktuelt 99,9 % av tiden. Jeg er blitt slått over av en sterk følelse av savn, ikke på en fysisk sulten i magen måte, men på en psykisk måte, som om noen jeg kjenner har gått bort. Jeg vet hvor rart det høres. Har fått bisarre ideer og at jeg kunne ønske jeg hadde en stooor melkesjokolade plate hos meg, så kunne jeg ha gitt den en klem. Ikke nødvendigvis spist den, men for å ha den nær meg, jeg vet det høres sprøtt ut. Sukker og søtt er ikke bare drivstoff man er blitt feilernært med, det er kjærlighet, det er bare å tenke tilbake når man var liten, f.eks. da man på lørdag fikk slikkepinnen sin/sjokoladen sin, eller hva det nå måtte være man fikk innimellom for å kose seg som var fullt av karbohydrater. Da følte man seg elska da, av den man fikk den av, seg selv og selve godteriet. Det var en liten pause fra hverdagen med kjærlighet og ro. Damer så vell som menn da de var små.

  Det må være rom for å "sørge" over karbohydrater i begynnelsen av en ny LCHF livsstil. Det må være lov å få felle tårer hvis det er det som skal ut. Men dette er ingen grunn for å snu, det er en naturlig reaksjon, og den vil etterhvert bli borte, det er ikke som om dere aldri får se hverandre igjen, du og sukkeret ;) bare mye sjeldnere, sukker må bli en fjern kjenning/bekjent, og ikke din høyst elskede venn lenger. ;)

  Jeg snakker selvfølgelig ikke for alle, og det er sikkert de som kan gå over til en lavkarbo/LCHF livsstil uten store heftelser, men det tror jeg er fåtallet. Eller de har aldri hatt sukker/karbohydratrike matvarer som trøst, kos eller kjærlighet.

  Vi må lære oss å finne den samme kjærligheten i andre ting, som å gå en tur, trene, aktivitet vi liker, eller spise noe som ikke er rikt på karbohydrater.

  Overspisere, overvektige kan ha en trang til å søke til mat for kjærlighet når hverdagen er for tung, fylle et tomrom, til å forlate livet sitt og forsvinne inn i maten et lite øyeblikk, kjedsomhet, i tillegg til det ustabile blodsukkeret som også påvirker de til å spise mer. Noen har tilnærmet et syndrom i forhold til sitt insulin, som gjør at de mye lettere legger på seg enn andre. For eksempel den kjente lavkarbo slankeren i Sverige, Sten Sture Skaldeman, erfarer selv at han legger på seg lynkjapt av karbohydrater, og må unngå de helt. Det kan man lese om i bøkene hans.
  Overvektige er ikke store for de at de først og fremst er late, er min mening.

  Forandring skjer når man dypt inne har så inderlig lyst til å forandre seg selv til det bedre, at man ikke klarer å handle på en annen måte enn i sin beste interesse. Og man ønsker og vet man klarer å holde på denne forandringen lenge, i beste fall resten av livet. For du er absolutt verdt det.

  Hjernene våre er som politikere, de vrir på sannheten, selv om sannheten kan ligge så tydelig foran oss. De blir lett dratt med i "det siste nye" diverse helseråd. osv. Eller man lager seg sine egne sannheter basert på hva man har blitt lært, og sin egen "sunne fornuft"
  Men hvis vi lytter til kroppen, så vil den si ifra hva den har godt av og ikke. De fleste har en viss forståelse for hva som gjør dem tykkere eller smalere - syk eller frisk.
  Hjernen kan servere deg løgner som "Det klarer jeg aldri" eller "Det er ikke sikkert det virker, så hvorfor prøve?", eller man kan lage seg sine egne unnskyldninger for at man ikke har noe problem, som en forsvarsreaksjon. For sannheten kan svi.

  For å jobbe med seg selv i forhold til tankemønstere / kognitivt / egenmotivasjon før en livsstilforandring, eller i begynnelsen av en ny livsstil, hvis man føler man trenger en ekstra mental boost, anbefaler jeg to amerikanske bøker:
  Judith S. Beck Ph.D. The beck diet solution. Train your brain to think like a thin person. og
  Geneen Roth. Women Food And God.

  Ingen av disse har noen oppskrifter, slanketips, eller handler noe særlig om Gud for den sags skyld. Disse bøkene handler mest om å være mer bevisst sine egne tanker, og være mer tilfreds med seg selv, samt lære leseren hvordan man skal tenke for at mat ( usunn mat ) ikke skal være kjærlighet mer. Hvordan man gir seg selv viljestyrke og hvordan man skal velge hva man tenker, samt lære deg ferdigheter for å takle vanskelige situasjoner i forhold til mat.

  Det er når man forandrer seg selv på det emosjonelle og kognitive (tankemessige) plan at man virkelig får til en stor forandring, for det er deg og hjernen din som bestemmer alle valg du tar, forandringer må ikke bare skje i form av oppskrifter og kostholdsanbefaligner - men inni tankene og følelsene dine....

 12. Wille
  Johan #1
  Detta är något vi måste försöka förändra. Kor ska bara äta gräs vilket gör kött, mejerier och skinnprodukter miljövänliga.
 13. Roland
  Ett känt trick för att göra hundar feta är genom att ge dem ...........
 14. Johan
  Wille

  Jag tror inte det kommer finnas massproduktion av kött och mjölkprodukter från gräsbetande djur i framtiden. Det tar för lång tid till djuren är slaktredo. Det är väl därför djurfabrikerna, spannmålsodlingarna, och sojaodlingarna finns. Många djur på liten yta, kraftfoder så de växer snabbt eller producera enorma mängder mjölk.

  Ofta ser jag djur som går på bete. Helt sönderbetade platser, samt att marken har trampats sönder. Vissa ställen har betet funkat bra. Mest på öar. Har även märkt att konstgödsel förekommer på platser där jag inte trodde man använde gödsel.

  De som tror på massproduktion av mjölk och kött från gräsbetande djur behöver förklara sig, enligt mig. Funkar givetvis om antalet människor varit färre.

 15. Isabella
  Margareth Jakobsen---Underbart skrivit. Socker påverkar en precis som du har förklarat och det är en kamp med ens tankar och livsmönster. Samt ens uppväxt där mat, godis var tröst eller lycka.
  Jag själv kämpar än idag mot dessa tankar, som är värst. Hunger känslor och sug kan man gå emot men det känslomässiga är svårt för det sitter så djupt inom en.

  Det som får mig att klara kampen är att jag jämför den "goda" stunden med muffinsen eller ha ont. Jag är trött på smärtor så kampen mot sockret blir lättare när jag märker att ett liv utan smärtor är så mycket bättre än ett liv med korta njutningar och smärtor på både fysisk och psykisk nivå.

  Socker och mjöl gjorde mig illa, är idag friskare och kan njuta av ett smärtfritt liv igen.

  KLem og takk för en fin kommentar.

  Isabella
  (Fra Dröbak)

 16. Bosse
  En annan aspekt med bullar och kakor: När de håller lika länge på butikshyllorna som en egyptisk mumie eller en McDonalds Hamburgare låter iaf jag bli att äta. När nedbrytande bakterier och mögel inte vill äta så är det ju något gift i det då ska inte vi människor eller djuren äta det heller
 17. Tankeväckande och bra skylt!
 18. Efvert
  Om man tar bort alla säd och majsåkrar i världen och gör bete till kor så är problemet löst! Kor behöver bara gräs och det växer naturligt.
 19. Takk for kommentar Isabella, vi damer er som sagt følelsesmennesker, menn er kanskje litt mer rett frem i forhold til hva de spiser.. selv om mannen min sier han har mindre lyst på søtt nå som han har spist lavkarbo som meg en stund..
  men det er absolutt verdt det på lang sikt! So keep ut the good work!! ;)
 20. Wille
  Johan,
  Jag vet att det fungerar bra för jag har bekanta som gör så.

  Det där med att det tar för lång tid är ett jämförelseproblem som inte borde finnas. När väl produtionen är igång så har du ett likartat uttag varje år.

  Man slipper tids och pengakrävande hantering av kraftfoder. Detta är nog en större vinst än vad man kan tro.

  De ytor som är söndertrampade är väl rätt så små ytor om du åker ut och tittar. För det första så får du ofta åka flera mil innan du överhuvudtaget ser några djur. Dock så kommer du att se massor av ytor som skulle kunna hålla djur, men som inte gör det.

 21. åsa
  Var nyss på Kreta, vid frukosten en morgon satt en av gästerna och slängde mat till en vildkatt som strök omkring hotellet. Han slängde bla ut bacon (utan nitriter, bara rökt) och korvbitar. Katten kastade sig över baconet men rörde inte korven...... visar väl att djuren (åtminstonde dom vilda) vet vad som är bra att äta och vilket som inte är det.

Lämna en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg